Archives
April 2025
January 2025
June 2024
January 2024
December 2023
October 2023
March 2021
November 2020
February 2020
April 2025
January 2025
June 2024
January 2024
December 2023
October 2023
March 2021
November 2020
February 2020
2/24/2020 0 Comments De Vijf Elementen TheorieTezamen met de Yin-Yang filosofie vormt het Vijf Elementen systeem de basis van de Traditional Chinese Medicine (TCM). Het vereist nogal wat studie om het ontstaan en het 'waarom' hiervan goed te kunnen begrijpen en doorzien. Kort gezegd komt het hierop neer dat via het systeem van de Vijf Elementen de Hemelse (Yang) en de Aardse (Yin) krachten geordend en georganiseerd zijn. Alle kwaliteiten, alle processen, zeg maar gerust de kringloop van mens en natuur, zijn systematisch hierin ondergebracht. De Vijf Elementen en hun onderlinge verhoudingen zijn schematisch weergegeven in de figuur hierboven.
De Vijf Elementen Theorie is meer dan 1000 jaar oud. De leer is ontstaan in de Chinese Naturalistische school. De Vijf Elementen worden beschouwd als processen die voortdurend aan verandering onderhevig zijn, ofwel dynamisch zijn. De processen beschrijven gebeurtenissen die van nature voorkomen. Water bijvoorbeeld heeft de eigenschap om neerwaarts te bewegen en om nat te maken. Vuur daarentegen verwarmt en heeft de eigenschap om opwaarts te bewegen. De Vijf Elementen vertegenwoordigen zowel zelfstandige processen als processen die met elkaar in relatie staan. Dat kunnen onderlinge afhankelijkheidsrelaties zijn, scheppende of voedende relaties, of juist vernietigende relaties. Een vernietigende relatie bijvoorbeeld is die tussen Vuur en Hout. De Vijf Elementen Theorie heeft ook zijn doorwerking gehad in de theorieën van de traditionele Chinese Geneeskunst. Volgens deze geneeskunst is elk van onze organen verbonden met één van de elementen. Medicijnen in de traditionele Chinese geneeskunst zijn ingedeeld volgens de eigenschappen die ze hebben volgens de leer van de Vijf Elementen. En ook in de traditionele Chinese voedingsleer is voedsel op deze manier ingedeeld. In de Tai Chi, wordt elk van de Vijf Elementen vertegenwoordigd door de vijf lage lichaamsbewegingen.
Bij de Chinezen bestaat de overtuiging dat je aan je 'Chi' of Energie kunt werken of je lotsbestemming gunstig kunt beïnvloeden door zorgvuldig de Vijf Elementen te bestuderen. Net zoals bij Yin en Yang zijn de Vijf Elementen niet tastbaar. Wel zijn het zijn krachten of verschijningsvormen die een beschrijving geven van alle materie en eigenschappen : Tijd, Ruimte, Materie, Gevoel, Geur, Kleur, Gemoedstoestand. Hout bijvoorbeeld brachten ze in verband met lente, de kleur groen en met het Oosten. Vuur werd geassocieerd met de zomer, het Zuiden en de kleur rood. Aarde werd in het centrum geplaatst, en werd gekoppeld aan de late zomer of vroege herfst en de kleur geel. Metaal vertegenwoordigt de herfst, wordt uitgedrukt met de kleur wit en het Westen. Water tenslotte draagt de kleur zwart, het Noorden en de winter. Vijf Elementen, Seizoenen, Klimaat, Kleur, Yinorgaan, Yangorgaan, Zintuig, Smaak
De Vijf Elementen beïnvloeden elkaar. Ze voeden en controleren elkaar in een vaste volgorde. De voedende of scheppende cyclus is als volgt. Vuur voedt Aarde (as), Aarde voedt of schept Metaal (mineralen), Metaal voedt of schept water (hoewel water metaal doet roesten, komt deze opvatting voort uit het feit dat water in een metalen beker aan de buitenkant ervan condenseert), Water voedt Hout (bomen hebben water nodig om te groeien), Hout voedt Vuur. De controlerende cyclus is als volgt. Hout controleert Aarde, Aarde controleert Water, Water controleert Vuur, Vuur controleert of smelt Metaal, Metaal controleert Hout (de bijl die de boom omhakt). Ziezo ziezo, voor de echt geïnteresseerden is gelukkig véél meer te vinden over deze theorie. Maar hier hebben we alvast een korte beschrijving van basisbegrippen die zich ook in het dagdagelijkse leven kenbaar maken. Kennis van de Vijf Elementen kan dus overal van pas komen.
0 Comments
2/24/2020 0 Comments Wat zijn Yin en Yang ?Yin en Yang behoren tot de belangrijkste Principes van het Universum. Het is in de Chinese Wetenschap uitgebreid omschreven maar maakt eigenlijk deel uit van de algemene Natuurwetten. In China vindt je het terug in Qìgong, de Yi Jing, de Chinese geneeskunde en zoveel meer. Er wordt gezegd dat wanneer je de principes van Yin en Yang doorgrond hebt, je alle zoveel beter begrijpt. Inleiding. Het begrip Yin en Yang bestaat al heel lang. Het blijkt het eerst te zijn beschreven in de Yi Jing (I Tjing) rond 700 voor Christus ! De Yin-Yang school was zeer actief tussen 400-250 BC. We hebben dus met een principe, een concept, een manier van denken te maken die zeker meer dan 2500 jaar is gebruikt en verfijnt. De Chinezen hanteren een ander denkmodel dan westerlingen. Met het Westerse denkmodel is het moeilijk, zo niet onmogelijk, om de Chinese manier van denken en redeneren te verklaren. Bijvoorbeeld het Westers wetenschappelijk verklaren van Chinese geneeskunde is nog steeds een uitdaging. Appels worden helaas met de bekende peren vergeleken. Je zou kunnen zeggen dat de Chinezen circulair denken en de Westerlingen lineair. Chinezen beschrijven en verklaren, Westerlingen stoppen dingen in 'doosjes'. Het Westers denken is gebaseerd op Aristoteles : bijvoorbeeld A = B. Dus ‘de tafel is vierkant’ en ‘de tafel is rond’ kan niet. Het Chinese denken is o.a. gebaseerd op principes als Yin en Yang. Bijvoorbeeld A kan ook best wel niet-A zijn. De tafel is vierkant en een beetje rond. Ieder ‘ding’ kan zichzelf en zijn tegengestelde zijn. Yin en Yang staan ook voor de Twee Oerkrachten die de basis zijn voor het Ontstaan van het Universum en alles daarin.
De Dao De Jing van LaoZi beschrijft het : 'De Weg genereert het Ene ; Het Ene genereert de Twee ; De Twee genereert de Drie ; En de Drie genereert het Leven aan de tienduizend dingen.' 'Het Ene' is een andere naam voor Dao als het Ultieme Begin van Hemel en Aarde. In de Chinese taal betekent 'Het Ene' ook Absolute Uniekheid en Harmonie. Welke natuurlijk weer aspecten van Dao zijn. 'De Twee' staat voor Yin en Yang. 'De Drie' staat voor de interactie tussen Yin en Yang. Uit deze interactie ontstaan de tienduizend dingen. Ook wordt 'de Drie' beschreven als de drie soorten Qi t.g.v. de interacties van Yin en Yang. In de eerste soort is het de Yin Qi die de Yang Qi 'verplettert'. In de tweede soort is het de Yang Qi die de Yin Qi 'verplettert'. En in de derde soort beschrijft de balans tussen Yin Qi en Yang Qi als een Harmonieus Geheel. Zon, maan en berg. Het karakter voor Yin in traditioneel Chinees bevat een berg, een wolk en mensen onder een dak. En wordt vertaald als de schaduwzijde van de berg. Het karakter voor Yang bevat een berg, een zon en zonnestralen en wordt vertaald als de zonzijde van de berg. In het hedendaagse Chinese schrift is het karakter voor Yin een berg met een maan en het karakter voor Yang een berg en een zon. Yin en Yang correspondenties. Yin en Yang worden vaak behandeld als tegengestelden. Maar dat is niet helemaal correct. Ze zijn bepaalde aspecten van iets. Als je bijvoorbeeld vraagt 'wat is dit kopje, half gevuld met lauw water, yin of yang ?', dan moet het antwoord zijn 'ten opzichte van wat ?'. Het onderstaande geeft een klein overzicht : YIN : nacht, vrouw, 0, chronisch, rechts, rust, lichaam, ruimte, voor, leeg, intrekken, opwaarts, zacht, verdedigen, sluiten, binnen, inademen, koud, vlak, bloed, bleek gezicht, nat, langzaam. YANG : dag, man, 1, acuut, links, activiteit, geest, tijd, achter, vol, uitstrekken, neerwaarts, hard, aanvallen, openen, buiten, uitademen, warm, rond, qi, rood gezicht, droog, snel. De vijf principes van Yin en Yang :
Uitdaging. Yin en Yang zien er op het eerste gezicht vrij eenvoudig uit. De Westers wetenschappelijke houding is vaak één van onbegrip. Hoe kunnen twee 'woordjes' nu zo veel betekenis in zich dragen ? Yin en Yang vormen een uitdaging, kunnen soms frustrerend zijn en een mysterie als je doorgaat met je reis. En zoals iedere reis op weg naar de tienduizend dingen, begint de reis met een, twee en drie. 2/24/2020 0 Comments Wat zijn Coïncidenties ?Het begrip Coïncidenties of Synchroniciteit werd ingevoerd door de psycholoog C.G Jung, geboren in 1875 in een rijke Zwitserse familie. Kort samen gevat, beschreef Jung Synchroniciteit als een samenloop (Coïncidentie) van twee gebeurtenissen met wederzijdse betekenis. Zij zouden zich ook min of meer gelijktijdig voordoen. Volgende eenvoudige voorbeelden verduidelijken deze bijzondere situatie. Je denkt na over een bepaald probleem. Per ongeluk valt er een boek uit de kast. Tot grote verbazing lees je op de open gevallen bladzijde geheel onverwachts de oplossing van het probleem. De klok staat plotseling stil. Enkele uren later valt er een overlijdensbericht in de brievenbus. Je zit al de hele ochtend met een bepaald liedje in je hoofd. ’s Middags zet je de radio aan. Wat je als eerste hoort, is hetzelfde liedje. Ieder mens maakt dit soort merkwaardige Coïncidenties wel mee. Echter, de één zal ze als tekens, symbolen of boodschap beschouwen, terwijl de ander er geen speciale betekenis aan hecht, en beweert dat het allemaal puur toeval is. In ieder geval moeten we Coïncidentie niet verwarren met bijgeloof. Zo kan een klok duizend keer stilstaan, terwijl er niemand overlijdt. Berust Synchroniciteit nu op toeval, of kunnen we er meer achter zoeken ? Er bestaan een paar specifieke signalen, die doen vermoeden dat Synchroniciteit wel degelijke van waarde is. 1. Synchroniciteit zou geen algemeen regelmatig optredend verschijnsel zijn, maar daarbij kunnen we aantekenen dat veel mensen er aan voorbij gaan, het niet opmerken, of het als onbelangrijk toeval bestempelen. Synchroniciteit kan zich dus vaker voordoen dan we beseffen. Coïncidenties lijken vaker voor te komen bij personen, die in nauwere verbinding staan met Zichzelf en het Eigen Bewust-Zijn. Met name doet betekenisvolle Synchroniciteit zich voor, wanneer men aan de vooravond staat van een grote verandering in het Leven. Men beleeft het dan als hulp, steun, aanwijzing, of boodschap. 2. Coïncidenties treden spontaan op. Ze gebeuren op onvoorziene wijze, alsof ze plotsklaps uit de lucht komen vallen. We kunnen ze niet zelf veroorzaken. Ze vallen ons onverwachts toe, en in die zin hoeft toeval niet persé toevalligheid te betekenen. 3. Soms kan de aanwijzing en/of boodschap een concreet antwoord geven. Maar meestal is de boodschap in een symbolisch jasje verpakt. Dit kan zijn in de vorm van een getal, jaartal, een naam, een stukje muziek, de tekst op een reclamebord, een opmerking van iemand, een bijzondere ontmoeting, een droom, etc. Symbolen kunnen onzekerheid brengen over de juiste interpretatie. Wat zegt een getal of een stukje muziek ons ? 4. Coïncidenties worden als belangrijk of onbelangrijk geacht, naar de betekenis die we er aan hechten. Zij worden als meer zinvol ervaren, zodra er een overduidelijk verband bestaat tussen de persoonlijke situatie en het symbool. Zij krijgen ook meer waarde, naarmate zij meer emotionele indruk achterlaten. Ze kunnen zelfs als een bom inslaan. Niettemin blijft het subjectieve beleving. 5. Het gelijktijdige aspect van Synchroniciteit moeten we in ruimer verband zien, daar zij zich doorgaans binnen een bepaald tijdsbestek presenteert. Het symbool kan zich onmiddellijk voordoen, binnen enkele uren, maar wellicht ook een maand later. Aangezien de persoonlijke situatie en het symbool in onderling verband met elkaar staan (namelijk door dezelfde of vergelijkbare betekenis), zal men de boodschap een maand later nog kunnen begrijpen. 'Gelijktijdigheid' blijkt samen te hangen met 'het juiste moment'. Het lijkt erop, alsof het juiste ogenblik wordt afgewacht om het symbool te presenteren. Een voorbeeld maakt dit weer duidelijk. Marie gaat op vakantie naar Turkije, en in Istanbul komt zij Ali tegen, de Liefde van haar Leven. De ontmoeting valt haar toe op 'het juiste moment'. Immers, als Marie dat jaar niet voor Turkije had gekozen, en niet op dat bewuste tijdstip Istanbul had bezocht, was zij Ali ongetwijfeld misgelopen. Het zich voordoen van Synchroniciteit is moeilijk te begrijpen, omdat het uit een ervaringswereld stamt, die weinig of niets te maken heeft met ons lineaire tijdsbesef. Bij lineair tijdsbegrip, is er eerst een oorzaak, daarna een gevolg. Door het oorzaak-gevolg denken worden verschijnselen achter elkaar verbonden als kralen aan een ketting. Bovendien vatten we de afzonderlijke kralen op als losstaande feiten, die op hun beurt ook weer geanalyseerd moeten worden. Rationeel, oorzakelijk denken (toegepast door de wetenschap) zoekt op deze wijze naar verklaringen en het waarom der dingen. Zo zal een rationeel denkend persoon de reis van Marie naar Turkije en Istanbul opvatten als oorzaak, en de ontmoeting met Ali als een gevolg daarvan. We kunnen Ali echter niet buiten beschouwing laten. Ook hij moest ter plekke aanwezig zijn, en evenzo op het juiste moment. Vervolgens passen we het oorzaak-gevolg denken op Ali toe. Dat Ali in Istanbul woont is de oorzaak. Het gevolg is, dat hij Marie daar tegen het lijf liep. Maar hoe we het ook wenden of keren, het oorzaak-gevolg redeneren vertelt niet hoe het mogelijk is dat Marie en Ali 'Samen' aanwezig waren op exact dezelfde plaats en op exact de juiste tijd. Toeval lijkt dan een makkelijk woord voor iets waar geen verklaring voor is. Bovendien wordt de betekenis en zinvolheid van hun ontmoeting er niet bij betrokken, terwijl Marie en Ali elkaars geliefden blijken te zijn. Is hier dan sprake van toevalligheid, of kruiste hun levenspad zich, omdat het zo moest zijn ? Behalve oorzaak en gevolg, bestaat er nog een andere zienswijze waarop verschijnselen en gebeurtenissen met elkaar verbonden zijn, en die is niet minder belangrijk. Alles is met elkaar verbonden. Deze zienswijze berust op Holistisch Denken. Het is een 'denken' (liever ervaren) in samenhangen, waarbij verschijnselen en/of gebeurtenissen op het juiste moment samenvallen in plaats en/of tijd. Bij het Holistische Denken, is men geïnteresseerd in het 'Samen' (d.i gelijktijdig) optreden van meerdere verschijnselen, en de betekenis van zo’n groter geheel. Er wordt niet zozeer gevraagd naar een verklaring van de afzonderlijke delen. Een voorbeeld moge dit verschil weer duidelijk maken : Een man zit bij een vijver en vraagt zich af, waarom er tien kikkers in de vijver zwemmen, terwijl het er vorig jaar nog vijftig waren. Hij stopt een kikker in een jampot, en stapt er mee naar het laboratorium voor microscopisch onderzoek. Deze man richt zijn aandacht op het detail, en zoekt naar de oorzaak. Een tweede man zit bij de vijver. Afgezien van de kikkers ziet hij veel meer. Hij ziet het water in de vijver rimpelen. Hij ziet de vissen, een groep eenden, en de bomen rond de vijver. Hij voelt de warmte van de zon op zijn huid. Hij ruikt het gras, en luistert naar de wind. Deze tweede man beseft onderdeel te zijn van dit tafereel. Met andere woorden : hij overziet een groter geheel, waarin alles 'Samen' en tegelijk aan hem verschijnt. Hij realiseert zich dat al deze symptomen bij elkaar horen. Deze tweede zienswijze nu, speelt een rol bij Synchroniciteit.
In de Oudheid werden Holistisch Denken en Synchroniciteit als vrij normaal beschouwd. Zo vertelde de Griekse wijsgeer Heraclitus over de kosmische samenhang : 'Zij die zonder begrip (voor samenhang) luisteren, lijken op doven.' Een tweede voorbeeld van Holistisch Denken komen we tegen in het Nieuwe Testament bij 1Cor.12:12. Hier is sprake van het ene lichaam dat vele onderdelen heeft, die allemaal met elkaar in verband staan. En tot slot liet Marcus Aurelius (161-180 na Chr.) weten : 'Wat volgt, staat altijd in verband met wat eraan vooraf ging, want het is niet alleen maar een opsomming van losstaande feiten, die een bepaalde volgorde hebben, maar er is ook een onderling en natuurlijk verband. En zoals het bestaande harmonisch is opgebouwd, zo toont al wat tot bestaan komt geen dorre opeenvolging maar een wonderschone samenhang. Overweeg dikwijls hoe alles in het universum met elkaar in verband staat, en van elkaar afhankelijk is. Alle dingen vormen met elkaar een soort vlechtwerk en daarom is ook alles aan elkaar verwant.' Met de opkomst van het rationele oorzaak-gevolg denken, verloor het Holistisch Denken helaas terrein. Maar hoewel de wetenschap het Holistisch Denken eeuwen lang heeft verfoeid, wint zij de laatste jaren weer aan betekenis. Zo beginnen we zoetjesaan in te zien, dat ontbossing en luchtvervuiling niet alleen plaatselijk tot milieuproblemen leiden, maar hun invloed zich over de hele Wereld uitstrekt. Kortom, en al kan dit nog wel even duren, er is Hoop dat Synchroniciteit eveneens als nuttig verschijnsel geaccepteerd zal worden. ![]() Wat betekent Karma nu precies ? De letterlijke betekenis van Karma is 'handelen'. Karma wordt ook wel de Wet van Orzaak en Gevolg genoemd. Dit betekent dat alles wat we doen een oorzaak vormt, die op een later tijdstip een gevolg heeft. De motivatie of bedoeling die achter ons handelen zit bepaalt in feite het Karma. We gaan in onze jeugd naar school en plukken daar later als we volwassen zijn de vruchten van. Als je goed je best hebt gedaan met de studie, zul je later wellicht meer verdienen en een betere baan vinden dan iemand die het nut niet inzag van school en studie. Natuurlijk is dit wel een heel zwart-witte voorstelling van Karma, maar het zal duidelijk zijn dat alles wat we doen gevolgen heeft, hoe subtiel de oorzaken ook mogen zijn. Wat is Karma en hoe werkt het ? Karma is een Sanskriet woord en betekent handeling en verwijst naar activiteiten die we verrichten met Lichaam, Spraak en Geest. Deze activiteiten laten indrukken of zaadjes op onze geestesstroom achter, die rijpen tot ervaringen wanneer aan de juiste voorwaarden wordt voldaan. De zaadjes van onze activiteiten gaan met ons mee van het ene Leven naar het andere en gaan dus niet verloren. Als we echter geen Oorzaak of Karma creëren voor iets, dan zullen we ook de Gevolgen niet ervaren : als een boer geen tarwe zaait, zal er ook geen tarwe groeien. Als een gemotiveerde activiteit pijn en ellende tot gevolg heeft voor anderen, dan wordt het een negatieve, destructieve of ondeugdzame activiteit genoemd. Als een activiteit bewust gewild Geluk veroorzaakt, wordt hij Positief, Constructief of Deugdzaam genoemd. Activiteiten zijn niet inherent goed of slecht, maar worden alleen zo genoemd overeenkomstig het gevolg dat ze veroorzaken voor degene die de actie doet. Positieve Acties veroorzaken prettige ervaringen voor de dader, en negatieve acties veroorzaken problemen en negatieve ervaringen voor de dader. De werking van Oorzaak en Gevolg op onze geestesstroom is wetenschappelijk. Alle gevolgen ontspringen uit oorzaken die in staat zijn hen voort te brengen. Als we appelzaadjes zaaien, zal er een appelboom groeien en geen Spaanse peper. Als we Spaanse peperzaadjes zaaien, zal er Spaanse peper groeien en geen appelboom. Als we Positieve Activiteiten verrichten, zal Geluk volgen en als we negatieve activiteiten verrichten, zullen problemen het resultaat zijn. Alle Geluk en Voorspoed die we in ons Leven ervaren, zijn dus veroorzaakt door onze eigen Positieve Activiteiten uit het verleden of uit een ander Leven. Evenzo zijn al problemen veroorzaakt door onze eigen destructieve activiteiten. Is Karma of de Wet van Oorzaak en Gevolg een systeem van beloning en straf ? Beslist niet. Er is niemand die beloning of straf uitdeelt. Wij creëren Zelf Oorzaken door onze Activiteiten en we ervaren de Gevolgen daarvan. We zijn dus verantwoordelijk voor onze eigen prettige en vervelende ervaringen. Deze Natuurwet van Oorzaak en Gevolg is evenmin uitgevonden als Newton de zwaartekracht uitvond. Boeddha beschreef het natuurlijke proces van Oorzaak en Gevolg dat in de geestesstroom van elk voelend wezen plaatsvindt. Hiermee toonde hij hoe we het beste kunnen handelen binnen de wet teneinde het Geluk te bereiken dat we wensen en de pijn te vermijden waar we een hekel aan hebben. De misvatting dat geluk en lijden respectievelijk beloning en straf zijn stamt waarschijnlijk uit onjuiste vertalingen van boeddhistische teksten. ![]() Is het nodig dat we de Gevolgen van al onze daden ervaren ? Als zaadjes in aarde worden gezaaid, zullen ze uiteindelijk opkomen; tenzij er niet aan voorwaarden zoals water, zon en mest is voldaan die essentieel voor hun groei zijn, tenzij ze verbranden of uit de grond worden getrokken. De uiteindelijke manier om Karma uit te roeien is door middel van Meditatie op de leegte van inherent bestaan. Op deze manier kunnen we verstorende emoties en karmische indrukken volledig Zuiveren. Door Zuivering kunnen we wel het tot rijping komen van schadelijke indrukken stoppen. Dit is hetzelfde als het onthouden van water, zon en mest aan het zaadje in de aarde, waardoor het niet kan kiemen. Hoe kunnen we negatieve indrukken zuiveren ? Zuivering door middel van de Vier Tegenkrachten is erg belangrijk. Dit voorkomt niet alleen toekomstig lijden, maar verlicht ook de schuld of het zware gevoel dat we nu vaak ervaren. Door onze Geest schoon te maken voelen we ons kalmer en kunnen we ons beter concentreren. De Vier Tegenkrachten, die gebruikt worden om negatieve indrukken te zuiveren zijn : 1. spijt hebben 2. besluiten het niet weer te doen 3. toevlucht nemen en een altruïstische houding ten opzichte van anderen opwekken 4. een beoefening doen om de negatieve energie te zuiveren. Ten eerste is het belangrijk te erkennen en betreuren dat we een negatieve activiteit hebben verricht. Onszelf verwijten maken en ons schuldig voelen is echter zinloos en slechts een manier om onszelf emotioneel te kwellen. Door oprecht spijt te hebben erkennen we dat we een fout hebben gemaakt. Bij oprechte spijt hoort uiteraard ook het pogen om onze negatieve daad tegenover iemand goed te maken of ons te verontschuldigen. Ten tweede besluiten we dit soort negatieve daden niet weer te doen. Als het iets is dat we regelmatig uit gewoonte doen, zoals anderen bekritiseren, dan zou het hypocriet zijn om te zeggen dat we dat de rest van ons leven niet meer zullen doen. Het is beter een meer reële tijdsduur te kiezen en te besluiten dat we zullen proberen de activiteit niet te herhalen, maar dat we gedurende die periode vooral oplettend zullen zijn en ons zullen inzetten om niet in herhaling te vervallen. De derde tegenkracht is vertrouwen. Onze negatieve activiteiten hebben in het algemeen betrekking op het Allesomvattend Bewustzijn of op andere voelende wezens. Om de goede relatie te herstellen met andere voelende wezens wekken we een altruïstische houding ten opzichte van hen op teneinde in staat te zijn hen op de beste manier van nut te zijn. De vierde tegenkracht is iets te doen wat de zaak weer in evenwicht brengt.
Is de Wet van Oorzaak en Gevolg alleen van toepassing op mensen die erin geloven ? Nee, Oorzaak en Gevolg werken voor iedereen als een Natuurwet, of we dat nu accepteren of niet. Positieve Activiteiten brengen Geluk voort en negatieve activiteiten lijden. Als fruit van een boom valt, valt het naar beneden zelfs als we geloven we dat het omhoog zal vallen. Het zou prachtig zijn als we de gevolgen van onze activiteiten zouden kunnen vermijden door er niet in te geloven. Dan zouden we kunnen eten wat we willen en nooit dik worden of gewoon slapend rijk worden. Ook iemand die niet in vorige levens en de Wet van Oorzaak en Gevolg gelooft, ervaart Geluk als gevolg van de eigen Activiteiten in vorige Levens. Als we het bestaan van Oorzaak en Gevolg ontkennen, proberen we vaak geen Positieve Activiteiten te doen en negatieve te vermijden. Zo creëer je weinig Positieve Energie, maar als je onbezonnen bent creëer je wel eenvoudig veel negatieve energie. Mensen die de Wet van Oorzaak en Gevolg kennen, zullen proberen op te letten dat wat ze Denken, Zeggen en Doen anderen geen lijden bezorgt en zo proberen schadelijke indrukken op hun eigen geestesstroom te vermijden. ![]() Waarom hebben sommige mensen die veel negatieve activiteiten verrichten succes en lijken ze gelukkig te zijn en hebben sommige mensen die niet geloven in de Wet van Oorzaak en Gevolg zo'n goed Leven ? Als we zien dat oneerlijke mensen rijk zijn, dat wrede mensen respect en macht krijgen, of dat aardige mensen overvallen worden of jong sterven, is het mogelijk dat we gaan twijfelen aan de Wet van Oorzaak en Gevolg. Dat komt omdat we alleen kijken naar wat er gebeurt in de korte periode van dit Leven. Veel van de gevolgen die we in dit Leven ervaren zijn gevolgen van Activiteiten uit vorige Levens, en veel van de Activiteiten die we in dit Leven verrichten zullen pas in toekomstige Levens tot rijping komen. Het principe dat negatieve activiteiten lijden veroorzaken en Positieve Activiteiten Geluk verandert echter niet. In een bepaalde individuele situatie kan een negatieve activiteit, zoals doden, bijvoorbeeld tot rijping komen als ellende in één van de lagere bestaanswerelden, of als een vroegtijdige dood. Dit hangt zowel af van veel factoren die de Activiteit zwaar of licht maken, als van de omstandigheden die aanwezig zijn op het moment waarop een specifiek karmisch zaadje tot rijping komt. ![]() Als mensen lijden door hun eigen negatieve activiteiten, kunnen of moeten we dan iets doen om hen te helpen ? Jazeker ! We weten hoe het is om je ellendig te voelen en dat is precies hoe iemand, die de Gevolgen van zijn eigen negatieve activiteiten ervaart, zich voelt. Uit Meegevoel en Mededogen moeten we zeker helpen. Zijn huidige positie is weliswaar veroorzaakt door zijn eigen Activiteiten, maar dat betekent niet dat we lijdelijk toezien en zeggen : 'Oh, wat jammer. Wat zielig, maar je had niet zulke negatieve dingen moeten doen.' Het is niet juist om op een stugge manier over Karma te denken. Maar bovenal weten we allemaal hoe wij ons zouden voelen als we ons zelf in die afgrijselijke situatie bevonden. We willen allemaal Geluk en geen lijden. Het doet er niet toe wiens pijn of probleem het is, maar deze moet weggenomen worden. Het is een enorme misvatting om te denken : 'De armen zijn arm vanwege hun daden in vorige Levens. Ik zou ingrijpen in het natuurlijke proces van Oorzaak en Gevolg als ik zou proberen te helpen.' We moeten onze eigen luiheid of onverschilligheid of gehechtheid aan onze superieure positie niet proberen te rationaliseren door Oorzaak en Gevolg verkeerd te interpreteren. Een gevoel van Mededogen en Universele Verantwoordelijkheid is belangrijk voor onze eigen Spirituele Ontwikkeling en voor de Vrede in de Wereld. Met Dank aan Maitreya. 2/23/2020 0 Comments Wat is een Aura ?Een Aura is een Natuurlijk Energieveld dat zich in lagen om ons heen bevindt. Op een Aura foto is deze zichtbaar te maken. Sommige helderzienden zien deze lagen, ze hebben soms de meest prachtige kleuren. De binnenste laag is naar men zegt het belangrijkste, doordat deze het dichtste bij je Lichaam zit, deze laag heet ook de fysieke laag. Gaten in Aura’s kunnen door healers gedicht worden, deze gaten zijn vaak verstoringen ofwel ziekten die op deze manier door de Aura worden aangegeven. Ook kun je veranderingen in je eigen ziekte proces teweeg brengen. Gedachten beïnvloeden de Aura. De Aura is dus ook constant in beweging en de kleuren wisselen zich dus ook af en aan. De Kracht van onze gedachten is groter dan wij denken. Mensen kunnen elkaar beïnvloeden d.m.v. de Aura. De Aura is een Energie en als je dicht bij iemand staat kan je Aura met hem of haar samensmelten. Op die manier kan de Energie van de ene persoon, die van de ander beïnvloedden. Iemand die ervoor openstaat, kan via zijn gedachten dingen van die ander oppikken. Op deze manier kun je dus ook gedachten of emoties met elkaar delen, zonder echt contact met elkaar te hebben. Dieren en planten hebben ook een aura. Dieren hebben meestal een rode aura, deze is meer gebaseerd op het instinct van het dier. Bijzonderheid van een aura is wel : dat als je b.v. een ledemaat zou verliezen, dan blijft de aura toch het gehele energieveld uitstralen. Dit betekent dat de aura is gebaseerd op een spiritueel niveau; op gevoelens en emoties e.d. en niet echt op het lichaam enkel als voorwerp. Dit geldt ook voor planten en dieren.
De gehele aura dat ongeveer 1 tot 3 meter om ons lichaam zit, heeft een eivormige uitstraling. Hoe beter onze lichamelijke conditie, hoe sterker de aura is. Een verzwakte aura maakt je kwetsbaar voor invloeden van buitenaf en heeft vermoeidheid en verminderde weerstand tot gevolg. De kleuren van de aura kunnen ons veel dingen vertellen over ons karakter, conditie, emoties en psychische blokkades. Iedere aura is dus uniek en wordt dus door onszelf gevormd. Aura zien. Je eigen aura kun je zien ook als je niet paranormaal begaafd bent. Steek je handen maar eens naar voren en houd ze tegen een witte achtergrond. Als je er een beetje langs kijkt, en blijf even doorkijken, dan zie je een blauwe rand verschijnen. Nu … dat is je eigen aura. De aura van een ander kun je ook leren zien. Doe dit ook met een witte achtergrond. Richt je blik ook weer iets ernaast na ongeveer een halve minuut komt dan de omtrek van de persoon ook als een lichtblauwe rand tevoorschijn. Als je dit veel oefent dan kun je ook steeds meer waarnemen. De kleuren die je kunt waarnemen als je ze tenminste ziet, zijn hetzelfde als de chakrakleuren. Ze kunnen in elkaar overlopen, maar ook op zichzelf staan. Eigenlijk zijn alle variaties mogelijk. |
Author : Chantal ThomasIngenieur, Coach, Auteur, Spirituele Gids Archives
April 2025
CategoriesArchives
April 2025
Categories |